Mit is kínál Önnek a Hazai Piac?

Kíváló magyar termelői termékeket!

És mindezt adalékanyag és tartósítószer nélkül!

 

MAGYAR PRÉSELT GYÜMÖLCSLÉ

100%-os GYÜMÖLCSLEVEK

MAGYAR SZÖRP

MAGYAR TEA és MAGYAR GYÓGYTEA

MAGYAR LEKVÁR

MAGYAR ÉDESSÉG

MAGYAR HÁZI TÉSZTA

HIDEGEN SAJTOLT NAPRAFORGÓOLAJ

MAGYAR TÖKMAGOLAJ

MAGYAR NATÚR OLAJOK

MAGYAR ADALÉKANYAG MENTES LISZT

MAGYAR ZÖLDSÉG

MAGYAR GYÜMÖLCS

MAGYAR BIO MAGOK

MAGYAR HÁZI HÚSÁRU

MAGYAR HÁZI KOLBÁSZ

MAGYAR HÁZI SZALÁMI

MAGYAR HÁZI SONKA

MAGYAR KÖRNYEZETBARÁT TISZTíTÓSZER

MAGYAR ÁLLATELEDEL

MAGYAR GYÓGYFÜVES BOROK

MAGYAR BIO GANODERMA GOMBA KÁVÉ

MAGYAR BIO PECSÉTVIASZGOMBA POR

MAGYAR HOMOKTÖVIS GYÜMÖLCSLÉ

MAGYAR KÉZMŰVES TERMÉKEK

MAGYAR FONOTT KOSARAK

 

Válassza Ön is a hazai natúr és házi termékeket!

Válassza Ön is a Hazai Piacot!



A Sütés Jó Móka!

Ha már sütünk, süssünk közösen!


A sütés jó és hasznos elfoglaltság, akár saját tudásunk bővítésére, vagy a tapasztalatok átadására.

A gyerekek is a példa alapján tanulnak, ezért érdemes megtanítani nekik, hogy nem kell kétségbe esni akkor sem, ha elmarad a hétvégi nagybevásárlás.

Az otthon fellelhető alapanyagokból számtalan finom étel készíthető.

Kezdhetjük az alapokkal.

A liszt, szinte minden háztartásban fellelhető, a polcon, vagy a kamrában, így egy igazi finom friss házi kenyér elkészítése bármely családnál jelenthet közös programot.

Aki pedig evett már, a sütőből frissen kivett meleg kenyérből, az tudja, hogy mi is ennek a varázsa.

 

Hagyományos házikenyér

 

Hozzávalók:

1 kg BL 80 kenyérliszt,

5 dkg élesztő,

1 evőkanál parajdi só,

kb. 5 dl víz,

1 evőkanál kefir.


  1. Az élesztőt egy csészében elmorzsoljuk, 1 mokkacukrot teszünk bele, ráöntünk 1 dl langyos vizet, és felfuttatjuk (kb. 15 perc).
  2. A sót 4 dl langyos vízben feloldjuk, a lisztet megszitáljuk (ha hideg helyen volt várjunk, hogy átmelegedjen).
  3. Megfelelő edénybe tesszük a megszitált, felmelegített lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd a langyos sós vízzel a tésztát összeállítjuk és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz (tésztakeverő gépet is lehet használni).
  4. Amikor kész a tészta megformázzuk, jól meglisztezzük, jól meglisztezett konyharuhába tesszük, betakarjuk, meleg helyen kb. 1-2 órát hagyjuk kelni. Amikor megkelt a tészta jól átdagasztjuk, megformázzuk (ilyenkor a tészta feleakkorára visszaesik, de ez nem baj, mert a sütés folyamán ismét megnövekszik).
  5. A megformázott kenyeret erősen meglisztezett sütőlapra vagy tepsibe tesszük, éles késsel a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól megkenjük, forró sütőbe tesszük (220-240°C).
  6. Kb. 45 percig sütjük. 20 percig nem nyitjuk ki a sütőajtót, 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, majd a megsült kenyeret kivesszük, konyharuhába csavarjuk és fa alátétre tesszük hűlni. 1 óra múlva fogyaszthatjuk.

 

Akinek nincs otthon élesztője, csak lisztje, annak is tudunk ötletet adni.

 

Kovásztalan kenyér, avagy lepény

 


 

 

Te már készítettél ilyet?

Sokan feledkeznek meg a kovásztalan kenyérről, pedig igazán ősi étkünk.

Napjainkban első sorban candida diétán élők fogyasztanak pászkát, mivel élesztő hozzáadása nélkül készül.

Régen, több ezer évvel ezelőtt, amikor az élesztő jelenlegi fajtája még ismert sem volt, a mindennapi kenyeret a kovásztalan kenyér, vagy lepény jelenthette.

A recept:

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt

15 dkg BL 80 fehér liszt

0,4 g parajdi só

2-3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj

1,6 dl víz

 

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverjük. Majd tésztát gyúrunk belőlük. Az a jó, ha a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni, mint a kekszek alaptésztájával.
  2. Deszkára kinyújtjuk. Kovásztalan kenyérhez kb. ujjnyi vastagságúra, lepényhez pedig egész vékonyra.
  3. Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük, és ropogósra sütjük.
  4. A vékonyabb lepényt akár nagyobb serpenyőben is kisüthetjük.
  5. Ugyanúgy fogyasztható, mint a kenyérszeletek, vagy a pirítós kenyér. Finomabbá tehetjük, ha fokhagymával bedörzsöljük. Kenhetünk rá pástétomot, vagy megkenhetik vajjal, márthatjuk tökmagolajba és az olvasztott sajthoz is jól passzol. Ehetünk hozzá salátát, vagy lekvárral megkenve is nagyon finom.

 

És ha van otthon egy kis sajt és tönkölyliszt?

 

Süssünk tönkölyös pogácsát!

 

 

Hozzávalók:

25 dkg tönköly fehérliszt

15 dkg vaj

2 dkg élesztő

10 dkg reszelt sajt

1 pohár tejföl

1 tojás

parajdi só

 

Elkészítés:

  1. A lisztet, a vajat, az élesztőt, a tojást és a sót összedolgozzuk a reszelt sajttal és tejföllel.
  2. Kb 15 percig hűvös helyen pihentetjük, kinyújtjuk, szaggatjuk.
  3. Tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük. Forró sütőbe világosra sütjük.
  4. Akinek van, az medvehagymával is bolondíthatja! Mi ezt tettük, hisz mi már tavasszal gyűjtöttünk télire! :) (medvehagymáról itt olvashatsz)


Ez csak néhány ötlet, de engedjük szabadon fantáziánkat, hisz bármit is sütöttünk vagy főztünk közösen, annak biztosan nagy sikere lesz, mert együtt csináltuk!

 

Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

 

 

 

 

 

Készítette a www.hazaipiac.hu

 

Hazai Piac - Válaszd a Hazait!

A Hazai Piac által Önhöz eljuttatott termékekkel nem csak minőségi és egészséges élelmiszerekhez juthat, hanem magyar emberek, gazdák, termelők és feldolgozók megélhetését is segíti!

 

 

ZDgzMzJmYz