Mit is kínál Önnek a Hazai Piac?

Kíváló magyar termelői termékeket!

És mindezt adalékanyag és tartósítószer nélkül!

 

MAGYAR PRÉSELT GYÜMÖLCSLÉ

100%-os GYÜMÖLCSLEVEK

MAGYAR SZÖRP

MAGYAR TEA és MAGYAR GYÓGYTEA

MAGYAR LEKVÁR

MAGYAR ÉDESSÉG

MAGYAR HÁZI TÉSZTA

HIDEGEN SAJTOLT NAPRAFORGÓOLAJ

MAGYAR TÖKMAGOLAJ

MAGYAR NATÚR OLAJOK

MAGYAR ADALÉKANYAG MENTES LISZT

MAGYAR ZÖLDSÉG

MAGYAR GYÜMÖLCS

MAGYAR BIO MAGOK

MAGYAR HÁZI HÚSÁRU

MAGYAR HÁZI KOLBÁSZ

MAGYAR HÁZI SZALÁMI

MAGYAR HÁZI SONKA

MAGYAR KÖRNYEZETBARÁT TISZTíTÓSZER

MAGYAR ÁLLATELEDEL

MAGYAR GYÓGYFÜVES BOROK

MAGYAR BIO GANODERMA GOMBA KÁVÉ

MAGYAR BIO PECSÉTVIASZGOMBA POR

MAGYAR HOMOKTÖVIS GYÜMÖLCSLÉ

MAGYAR KÉZMŰVES TERMÉKEK

MAGYAR FONOTT KOSARAK

 

Válassza Ön is a hazai natúr és házi termékeket!

Válassza Ön is a Hazai Piacot!



Gyűjtsünk medvehagymát, amíg lehet!

Ha az időjárás engedi, idén tavasszal is felkerekedhetünk, az év egyik legegészségesebb kirándulására.

Készüljünk kosárkákkal, barátokkal, és gyűjtsünk medvehagymát, amíg lehet!

A medvehagyma gyógyhatásai

 

A medvehagyma, népies nevén poszhagyma, sásihagyma vagy vadfokhagyma, a liliomfélék családjába tartozó évelő gyógy- és fűszernövény, amit ligetekben és erdőkben április-május időszakában gyűjtsünk.

Levelei leginkább a gyöngyvirágéra hasonlítanak. Akik szeretik az újhagymát és a fokhagymát, a medvehagymát is egészen biztosan kedvelni fogják. Nevét a néphit szerint onnan kapta, hogy tavasszal a medvék is előszeretettel falatozzák vérük és bélrendszerük tisztítására. Térségünkben kevésbé népszerű, a nyugat-európai országokban azonban a lehető legváltozatosabb formában hasznosítják. Gyógyászati célokra a növény leveleit és tojás alakú hagymáit egyaránt felhasználják. Illata és enyhén sós íze leginkább a fokhagymára emlékeztet. Mivel éppen a tavasz időszakában vagyunk, vétek lenne a vadfokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásait nem kiaknázni.

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket

Gyógyhatásai

 

- A tavaszi tisztítókúra és méregtelenítés első számú elősegítője

- Vértisztító hatású, bőrproblémák orvoslója

- Jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, kihajtja a bélférgeket

- Magas C-vitamintartalommal rendelkezik, immunrendszererősítő, növeli az étvágyat és a szervezet ellenálló-képességét a különböző betegségekkel szemben

- Hatóanyagainak köszönthetően csökkenti a koleszterinszintet és meggátolja a trombózis kialakulását

- Javítja a memóriát, köhögéscsillapító, véralvadásgátló, de álmatlanság ellen is kitűnő

- Reumatikus bántalmak kezelésére is ajánlott, fogyasztásával megelőzhetők a felső légúti megbetegedések is.

- A medvehagyma illata és enyhén sós íze leginkább a fokhagymára emlékeztet

 

Felhasználási módja

 

Lé formájában:

a kipréselt medvehagyma levét adhatjuk joghurthoz, kefirhez, de teához vagy vízhez keverve egyaránt fogasztható

 

Fűszernövényként:

virágzás előtt leveleit saláták, levesek és szószok készítéséhez használjuk, felaprózva vajas kenyérre is szórhatjuk, de különböző húsok ízesítésére is alkalmas

 

Esszenciaként:

házilag is elkészíthetjük, amennyiben a leveleit apróra vágjuk, egy befőttesüvegbe tesszük, amire 40 fokos alkoholt öntünk, majd két hétig meleg helyen érleljük. Ezt követően leszűrjük, kisebb üvegcsékbe tesszük, majd naponta négyszer 15 cseppet teszünk vízbe vagy teába.

 

Bor formájában:

leveleit apróra vágjuk és fehérborba tesszük, majd felforraljuk, ízlés szerint mézzel ízesítjük. Apránként, naponta három alkalommal kortyolgassuk.

 

Fűszerpasztaként:

tartósítása történhet fagyasztás útján, de összeturmixolva vagy felaprózva (olaj/olívaolaj, medvehagyma, kevés só esetleg parmezánsajt) jól zárható üvegben, akár a következő évig is eláll. Jellegzetesen markáns és sós íze miatt, az ételek készítésekor ne használjunk sót. Köretként burgonyához, tésztafélékhez vagy rizshez is kiváló.

 

Néhány kísérlet igazolta, hogy hatóanyagainak köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket a vérben, ezérterős antioxidáns hatással rendelkezik. Fogyasztása szoptatós kismamáknak ellenjavallt, mivel kellemetlen ízt kölcsönöz az anyatejnek. A kellemes tavaszi időjárást érdemes kihasználni, akár egy medvehagyma-gyűjtő kirándulás céljából is.

Forrás: http://www.szatmar.ro/A_medvehagyma_gyogyhatasai/hirek/30550



Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Ajánlott cikkeink:


A Lusta Aszzony fánkja - Te ismered?

A Sütés Jó Móka - Süssünk együtt kenyeret

Magvas Mézes Sült Alma - Gyors és egészséges finomság

 

 

 

 

OWMxZTRlMW