A Farsangi Szalagos Fánk Titka
Süssünk fánkot!
Hamarosan itt a farsang.
De mi a szalagos fánk titka?

Eláruljuk, mitől lesz szép szalagos!
A képek megukért beszélnek!
Az igazán finom és tetszetős fánkokat egyik kedves vásárlónk sütötte nekünk.
Elkértük a bakonyban élő család 1919-es receptjét és kaptunk mellé pár jótanácsot is.
Ezeket a praktikákat ők is felmenőiktől tanulták.
Állítása szerint egyik titka a jó minőségű alapanyagok, valamint a lágyra gyúrt és megkelt tészta, de ezen kívül mást is elárult nekünk az igazi szalagos fánkról.
A recept után ezt el is áruljuk!
Egy kis részlet az 1919-es családi receptkönyvből:

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket
Íme a recept:
Farsangi szalagos fánk.
Hozzávalók 30-40 darab fánkhoz:
kb. 2,5 dl házi tej
2 dkg élesztő
1 kanál porcukor
6-8 dkg olvasztott vaj
3 db tojássárgája
2 kanál rum ( jót tesz a tésztának, de nem kötelező )
A sütéshez:
A díszítéshez:
porcukor
Elkészítése:
1. Az élesztőt langyos cukrozott tejbe tesszük és 15 percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson.
2. A tálba szitált lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját, a sót valamint a rumot, majd addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik a tál falától.
3. Az így kapott tésztát takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
4. Ha a tészta megkelt, vékonyan lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű szaggatóval fánkokat készítünk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesztjük.
5. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk és csak ezután sütjük ki.
Sütés:
Forró olajban, de alacsony lángon, kis adagokban sütjük. Figyeljünk arra, hogy az olajban is dagadni fog. Amikor beletesszük az olajba, fedőt is tegyünk rá ( kb. 2-3 perc) , majd fordítsuk meg és lassú tűzön a másik oldalát is arany barnára sütjük, ekkor már fedő nélkül.
A kész fánkokat kiszedjük, lecsöpögtetjük (akár egy szűrőkanál is megfelel erre a célra) majd porcukorral megszórjuk, és a közepét lekvárral töltve tálaljuk.
És mi a titka? Azt is elmondták nekünk!
Ami nagyon lényeges a szép szalagos fánkhoz:
A fánk akkor lesz szalagos és könnyű, ha jó alapanyagokból dolgozunk, és lágy a tésztája.
A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van.
A második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég.
Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
Ha mindent jól csináltál, akkor te is ilyen fánkokkal dicsekedhetsz majd:

Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!
Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket
Ajánlott cikkeink: