Mit is kínál Önnek a Hazai Piac?

Kíváló magyar termelői termékeket!

És mindezt adalékanyag és tartósítószer nélkül!

 

MAGYAR PRÉSELT GYÜMÖLCSLÉ

100%-os GYÜMÖLCSLEVEK

MAGYAR SZÖRP

MAGYAR TEA és MAGYAR GYÓGYTEA

MAGYAR LEKVÁR

MAGYAR ÉDESSÉG

MAGYAR HÁZI TÉSZTA

HIDEGEN SAJTOLT NAPRAFORGÓOLAJ

MAGYAR TÖKMAGOLAJ

MAGYAR NATÚR OLAJOK

MAGYAR ADALÉKANYAG MENTES LISZT

MAGYAR ZÖLDSÉG

MAGYAR GYÜMÖLCS

MAGYAR BIO MAGOK

MAGYAR HÁZI HÚSÁRU

MAGYAR HÁZI KOLBÁSZ

MAGYAR HÁZI SZALÁMI

MAGYAR HÁZI SONKA

MAGYAR KÖRNYEZETBARÁT TISZTíTÓSZER

MAGYAR ÁLLATELEDEL

MAGYAR GYÓGYFÜVES BOROK

MAGYAR BIO GANODERMA GOMBA KÁVÉ

MAGYAR BIO PECSÉTVIASZGOMBA POR

MAGYAR HOMOKTÖVIS GYÜMÖLCSLÉ

MAGYAR KÉZMŰVES TERMÉKEK

MAGYAR FONOTT KOSARAK

 

Válassza Ön is a hazai natúr és házi termékeket!

Válassza Ön is a Hazai Piacot!


CIKKEK, RECEPTEK » Receptek
Hintett Rétes - olyan egyszerű, hogy el sem hiszed!

 

Hintett rétes


Olyan egyszerű, hogy bárki bátran elkészítheti. A siker nem marad el!

Hozzávalók:


Tésztához:


30 dkg Bl 55-ös liszt Link Itt

4 evőkanál cukor

1 sütöpor

1/2 kávéskanál parajdi só Link Itt

 

 

Töltelékhez:


fél kg.túró

1 vaníliás cukor

70 dkg. magozott meggy

4 kanál cukor

1 kanál búzadara Link Itt

 

Tetejére:


4 db tojás

2 kanál cukor

fél liter tej

10 dkg vaj

 


Elkészítés:


1., A tésztához való alapanyagokat összekeverjük, majd az egyharmadát egy kivajazott közepes tepsibe hintjük egyenletesen.


Kedvelem a Hazai Piacot

2.,A túrót villával összetörjük, hozzáadunk 2 kanál cukrot és a vaníliás cukrot, majd ezt is a tepsibe hintjük. Erre hintjük az alapanyag újabb egyharmad részét.


Kedvelem / megosztom a cikket

3., A kimagozott meggyet összekeverjük két kanál cukorral, egy kanál búzadarával, majd ezt hintjük a tepsibe.


Kedvelem a Hazai Piacot

4., Ráhintjük a tészta alapanyag maradékát.

5., A tetejére a következő kerül:

A 4 db tojás sárgáját habosra keverjük 2 kanál cukorral, hozzáöntjük a fél liter tejet és a felvert tojásfehérjét. Ezt öntjük a tészta tetejére, majd a vajat rádaraboljuk.


Kedvelem / megosztom a cikket

6., Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 percig sütjük. (Míg szép aranyló színe nem lesz.)


Kedvelem a Hazai Piacot

7., Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, felszeleteljük és  porcukorral meghintve tálaljuk.


Kedvelem / megosztom a cikket

Jó munkát, sok sikert, jó étvágyat kívánunk!

 

 

 

 

Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

Kedvelem a Hazai Piacot

Kedvelem / megosztom a cikket

 

 

Ajánlott cikkeink:

A Sütés Jó Móka - Süssünk együtt kenyeret

A Farsangi Szalagos Fánk Titka

 

Lusta Asszony Fánkja. Te tudod hogyan készül?

Lusta Asszony Fánkja.

Te hallottál már róla?


Mi a hétvégén ezt is megkóstolhattuk.


Nardai Anita a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének rendfője valamint a Falatnyi Pékség üzemeltetője megmutatta nekünk, hogyan is készül a lusta asszony fánkja, a forgácsfánk, valamint a rózsafánk.

A sok finomság, amit közösen sütöttünk, pillanatok alatt elfogyott.


Megosztjuk a recepteket és a praktikákat veled is!

Olvasd el, hogy is készül!

 

A lusta asszony fánkja

Kedvelem a Hazai Piacot :) Kedvelem / megosztom a cikket


A lusta asszony fánkja

Hozzávalók:

0,5 kg BL 55-ös liszt

2 dkg élesztő

1 tojás sárgája

0,5 liter kefir.

csipet parajdi só


Vicces, hogy ezt a fánkot milyen egyszerű elkészíteni.

A hozzávalókat összedolgozzuk egy habverővel, majd fél órát hagyjuk állni.

Ügyeljünk arra, hogy a tészta állaga sűrű, de folyós legyen.

Ezek után kanállal a 180°C-os forró olajba szaggatjuk és aranybarnára sütjük.


Apró praktika:

- A kefirt keverjük el a tojássárgájával. A lisztre morzsoljuk rá az élesztőt, a sót pedig ne az élesztőre tegyük rá.

- Ha elkészítettük a tésztát, akkor nem szükséges azonnal mindet kisütni, hisz hűtőben tárolható, így mindig frissen sütve fogyaszthatjuk! Csak vedd ki a megfelelő mennyiséget, óvatosan keverd át, pihentesd újra egy fél órát szobahőmérsékleten, és már sütheted is!

 

Forgácsfánk, vagy Csörögefánk

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Forgácsfánk, vagy Csörögefánk

Hozzávalók:

0,4 kg BL 55-ös liszt

10 dkg vaj

4 dkg cukor

1 dl tejföl

4 tojás sárgája

kb. 1,5 dl tej

csipet parajdi só

 

A tojások sárgáját a tejföllel és az olvasztott vajjal összekeverjük.

Ha ezzel megvagyunk, akkor tegyük hozzá a liszthez és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy lágy nyújtható tésztát kapjunk.

A tésztát kétfelé vágjuk majd két cipót formálunk belőle, ezzel később megkönnyítjük a tészta kinyújtását.

A két cipót letakarva kb. 1 órát pihentetjük, hogy az alapanyagok kellően összeérjenek.

Ezt követően kinyújtjuk, jó vékonyra (1-2 mm), majd derelye szaggatóval rombuszokat vágunk belőle, melynek közepét szintén bemetsszük.


Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Forró olajban ropogósra sütjük.

Tálalás előtt porcukorral hintsük meg.

Önmagában, vagy lekvárral kínáljuk.

 


Rózsafánk

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Rózsafánk

Hozzávalók:

0,4 kg BL 55-ös liszt

10 dkg vaj

4 dkg cukor

1 dl tejföl

4 tojás sárgája

kb. 1,5 dl tej

csipet parajdi só

 

A rózsafánk  elkészítése nagyban hasonlít a csöröge fánkéra, így az első lépések azonosak.

A tojások sárgáját a tejföllel és az olvasztott vajjal összekeverjük.

Ha ezzel megvagyunk, akkor tegyük hozzá a liszthez és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy lágy nyújtható tésztát kapjunk.

A könnyebb kezelhetőség végett a tésztát kétfelé vágjuk majd két cipót formálunk belőle.

A két cipót letakarva kb. 1 órát pihentetjük, hogy az alapanyagok kellően összeérjenek.

Ezt követően kinyújtjuk, 2-3 mm vastagságúra.


Ha a tészta nyújtásával megvagyunk akkor három különböző méretű pogácsaszaggatóval azonos mennyiséget szaggatunk.

A kapott korongok széleit ~1 cm mélyen 4-8 helyen metszük be.

A bevágott lapocskákból hármat tegyünk egymásra, majd a közepét óvatosan összenyomva megkapjuk a kész fánkocskákat. Ha maradt tojásfehérje, akkor az összerakás előtt a korongocskákat azzal is bekenhetjük középen, hogy jobban összetapadjanak.

180°-os forró olajban sütjük, míg el nem kezd aranybarnára váltani mert amikor kivesszük, még sötétedni fog. Sütés közben csak óvatosan fordítsuk  meg, nehogy szétessen. Fontos, hogy először a tetejét süssük ki.

Tálalás előtt porcukorral hintsük meg, majd a közepét lekvárral díszítsük.

Jó sütögetést kívánunk!


Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Ajánlott cikkeink:

A Szalagos Fánk Titka

A Sütés Jó Móka - Süssünk együtt kenyeret

Magvas Mézes Sült Alma - Gyors és egészséges finomság

Magvas Mézes Sült Alma - Gyors és egészséges finomság

Szinte mindenki fel tudja idézni magában a sült alma illatát.

Most képzeld el mindezt pirított dióval, édes tésztával, aszalt meggyel és szilvával, valamint egy csipetnyi fahéjjal!

 

Ha valami édesre, mégis természetesre vágysz, akkor ez a sült alma desszert kíváló választás!

 

Előnye, hogy nagyon hamar elkészíthető, így a váratlan vendégeknek is finom meleg étel különlegességgel szolgálhatunk, vagy egy kis nassoláshoz is tökéletes felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. Ha netán még nem próbáltad, akkor legyen ez a következő gyors desszert az asztalodon!


 

 

Mi így fogtunk hozzá:


Az alap:

5 darab alma


Alsó édes tésztatöltelék:

1 ek cukor

5 ek liszt

2 ek olvasztott vaj, vagy napraforgó olaj

2 ek tej

1 db tojás

3 késhegynyi sütőpor

2 db durvára tört zabkeksz

Csipet parajdi só

Fahéj


Felső pirított magvas töltelék:

Aszalt meggy

Aszalt szilva

Tökmag

Dió

Méz

Kezdetnek kezdjük el pirítani a diót, majd fél perc múlva adjuk hozzá a tökmagot is.

Mikor a tökmag elkezd pattogni és kigömbölyödni, le is zárhatjuk, hisz a forró serpenyő még tovább pirítja.

Ha jól csináltad, akkor ilyen lesz:


 

 

Pirulás közben foglalkozhatunk az almákkal, hisz úgyis meghalljuk a tökmag első pattogását.

Megmossuk, majd a közepét kivágjuk.

Mi improvizáltunk és egy szaggatót használtunk a belső maghéj eltávolítására, mindkét oldalról, valahogy így:

 

 

 

Persze ezt ügyesebben is el lehet végezni :)

Ha készen vagyunk, akkor az almák alját vágjuk egyenesre, hisz majd ide töltjük a sütitésztát és nem akarjuk, hogy kifolyjon.

Ha már a tésztánál tartunk, keverjük is ki az összetevőkből. Nincs más dolgunk, mint egyenletesre keverni, méghozzá olyan állagúra, hogy könnyen az almába tölthető legyen. A legvégén tegyük bele a durvára tört zabkekszet. Ez kellemes kontrasztot ad majd a mi kis finomságunknak. Másik előnye pedig, hogy a felesleges nedvességet is felszívja.

Mi még az aszalt szilva egy kis részét is hozzáadtuk, hisz attól csak finomabb lesz!

 

 

 

Ezek után tegyük az almákat egy tálba, vagy tepsire.

Cseppentsünk mindegyik alá pár csepp olajat, majd jöhet bele a tészta.

Töltsük őket félig.

A pirított magvakat keverjük össze az aszalt meggyel és szilvával, amit előzőleg kellő méretűre aprítottunk, majd töltsük teli vele az almákat.

Ezután jöhet a méz.

Kiskanállal óvatosan csurgassuk, hogy legyen ideje befolyni a magvas aszalványos töltelék belsejébe.

Ha mindezzel megvagyunk, akkor irány az előmelegített sütő és 150-200 fokon készre sütjük.

Íme a végeredmény:

 

 

 

 

Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

Ajánlott cikkeink:

A Sütés Jó Móka - Süssünk együtt kenyeret

A Farsangi Szalagos Fánk Titka

A Farsangi Szalagos Fánk Titka

Süssünk fánkot!

Hamarosan itt a farsang.


De mi a szalagos fánk titka?




Eláruljuk, mitől lesz szép szalagos!


A képek megukért beszélnek!


Az igazán finom és tetszetős fánkokat egyik kedves vásárlónk sütötte nekünk.

Elkértük a bakonyban élő család 1919-es receptjét és kaptunk mellé pár jótanácsot is.

Ezeket a praktikákat ők is felmenőiktől tanulták.

Állítása szerint egyik titka a jó minőségű alapanyagok, valamint a lágyra gyúrt és megkelt tészta, de ezen kívül mást is elárult nekünk az igazi szalagos fánkról.

A recept után ezt el is áruljuk!


Egy kis részlet az 1919-es családi receptkönyvből:



Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket

Íme a recept:


Farsangi szalagos fánk.

Hozzávalók 30-40 darab fánkhoz:

0,5 kg búzaliszt (BL55) - Minőségi adalékanyag mentes lisztet itt találsz!

kb. 2,5 dl házi tej

2 dkg élesztő

1 kanál porcukor

6-8 dkg olvasztott vaj

3 db tojássárgája

1 kávéskanál természetes só - Parajdi só itt!

2 kanál rum ( jót tesz a tésztának, de nem kötelező )


A sütéshez:

étolaj - Hidegen sajtolt napraforgó olajat itt találsz!


A díszítéshez:

lekvár - Lekvárokból itt válogathatsz!

porcukor

 

 

Elkészítése:


1. Az élesztőt langyos cukrozott tejbe tesszük és 15 percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson.

2. A tálba szitált lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját, a sót valamint a rumot, majd addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik a tál falától.

3. Az így kapott tésztát takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.

4. Ha a tészta megkelt, vékonyan lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű szaggatóval fánkokat készítünk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesztjük.

5. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk és csak ezután sütjük ki.


Sütés:


Forró olajban, de alacsony lángon, kis adagokban sütjük. Figyeljünk arra, hogy az olajban is dagadni fog. Amikor beletesszük az olajba, fedőt is tegyünk rá ( kb. 2-3 perc) , majd fordítsuk meg és lassú tűzön a másik oldalát is arany barnára sütjük, ekkor már fedő nélkül.

A kész fánkokat kiszedjük, lecsöpögtetjük (akár egy szűrőkanál is megfelel erre a célra) majd porcukorral megszórjuk, és a közepét lekvárral töltve tálaljuk.


És mi a titka? Azt is elmondták nekünk!

Ami nagyon lényeges a szép szalagos fánkhoz:


A fánk akkor lesz szalagos és könnyű, ha jó alapanyagokból dolgozunk, és lágy a tésztája.

A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van.

A második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.

Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég.

Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.

 

Ha mindent jól csináltál, akkor te is ilyen fánkokkal dicsekedhetsz majd:

 



Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Ajánlott cikkeink:


A Lusta Aszzony fánkja - Te ismered?

A Sütés Jó Móka - Süssünk együtt kenyeret

Magvas Mézes Sült Alma - Gyors és egészséges finomság

 

 

Augusztus 20.

Augusztus 20.-a Szent István államalapító királyunk és egyben az Új Kenyér Ünnepe is. Ekkorra már befejeződtek az aratások és az új gabonából őrölt lisztből megsütötték az első kenyeret.

 

A kenyérsütésről szerencsére ma már sok információt lehet kapni. Mi is találtunk egy videót, melyet most itt közreadunk, mellékelve két kenyér receptjét is. Használjuk ki az idősek tudását, tapasztalatát, tanuljunk tőlük, hogy mi is tovább adhassuk gyermekeinknek, unokáinknak.


Hagyományos házikenyér


Hozzávalók:


• 1 kg BL 80 kenyérliszt,
• 5 dkg élesztő, 1 evőkanál só, kb. 5 dl víz,
• 1 evőkanál kefir.


Az élesztőt egy csészében elmorzsoljuk, 1 mokkacukrot teszünk bele, ráöntünk 1 dl langyos vizet, és felfuttatjuk (kb. 15 perc). A sót 4 dl langyos vízben feloldjuk, a lisztet megszitáljuk (ha hideg helyen volt várjunk, hogy átmelegedjen). Megfelelő edénybe tesszük a megszitált, felmelegített lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd a langyos sós vízzel a tésztát összeállítjuk és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz (tésztakeverő gépet is lehet használni). Amikor kész a tészta megformázzuk, jól meglisztezzük, jól meglisztezett konyharuhába tesszük, betakarjuk, meleg helyen kb. 1-2 órát hagyjuk kelni. Amikor megkelt a tészta jól átdagasztjuk, megformázzuk (ilyenkor a tészta feleakkorára visszaesik, de ez nem baj, mert a sütés folyamán ismét megnövekszik). A megformázott kenyeret erősen meglisztezett sütőlapra vagy tepsibe tesszük, éles késsel a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól megkenjük, forró sütőbe tesszük (220-240°C). Kb. 45 percig sütjük. 20 percig nem nyitjuk ki a sütőajtót, 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, majd a megsült kenyeret kivesszük, konyharuhába csavarjuk, majd a megsült kenyeret fa alátétre tesszük hűlni. 1 óra múlva fogyaszthatjuk.

Nézzük meg a videót:

 

 


Íme egy másik recept:


Tönkölyös kenyér


Hozzávalók:


• 1 kg fehér tönkölyliszt
• 50 dkg BL 80 fehér kenyérliszt
• 25 dkg BL 112 félfehér kenyérliszt
• 25 dkg TBL 70 fehér tönkölyliszt
• 2 dkg élesztő
• 1 csapott evőkanál só
• 7-8 dl víz
• Gabonamagvak, vagy egyéb fűszerek pl: koriander


Az élesztőt a csészében elmorzsoljuk, 1 mokkacukrot teszünk bele, ráöntjük az 1 dl langyos vizet és felfuttatjuk. (kb.15 perc) A sót 1 dl vízben feloldjuk. A megszitált lisztet megfelelő edénybe tesszük, közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt. Langyos vízzel összeállítjuk a tésztát, hozzáöntjük a vízben feloldott sót. Tésztát jól átdagasztjuk, míg hólyagos nem lesz. (A tönköly liszttel nehezebb dolgozni, mert több vizet vesz fel, egy kicsit ragad, többször kell liszteznünk kezünket.) A megformázott kenyeret sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe tesszük, bevágjuk a tetejét, meleg vízzel megkenjük. Kb. 1 órát kelni hagyjuk (de vigyázzunk nehogy elkeljen). Ha jól megkelt, forró sütőbe tesszük (200 C fok). Kb. 1 órát sütjük. 20 percig nem nyitjuk ki a sütőajtót. 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra süljön. Majd a megsült kenyeret kivesszük konyharuhába csavarjuk, majd fa alátétre tesszük.
1 óra múlva fogyaszthatjuk.


Örüljünk a kenyérsütés minden pillanatának, mert nemcsak a végeredménynek lehet örülni, hanem annak, hogy együtt ténykedik a család. A magunk készítette kenyér biztosan finomabb és nagyobb megbecsülést kap, mint a boltban vásárolt.  Ne feledjük, a gyerekek a példa után tanulnak.


Jó kenyérsütést kívánunk!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!


Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

Soha el nem fogyó befőtt!

Soha el nem fogyó befőtt!

Főzés, és tartósítószer nélkül!

Pálinkával, mézzel és friss gyümölccsel.

 

 

GYORS, EGYSZERŰ ÉS FINOM!

 

Hozzávalók:

Szezonális gyümölcsök

Almapálinka ( helyettesíthető )

Méz

Nagy befőttes üveg

Fűszerezni lehet levendulával, citrommal, vagy fahájjal is

 

Hogyan lássunk neki?

Keressünk egy nagyméretű, zárható üveget és a megmosott hibátlan gyümölcsöket tegyük bele, melyre mézet csurgatunk, majd leöntjük almapálinkával.

Fontos, hogy a gyümölcsöt mindig ellepje a mézes és pálinkás lé!

 

- A pálinka és a méz kíválóan tartósítja a befőttünket!

- Vízzel soha ne higítsuk, a gyümölcsök úgy is levet engednek!

- A gyümölcsöket mindig jól mossuk meg és lecsepegtetve, szárazon adjuk befőttünkhöz!

- Hűvös helyen tároljuk, de figyeljünk oda, hogy a torkos kisgyerekek ne férjenek hozzá, hiszen alkoholt tartalmaz!

 

Ezután várjuk a következő gyümölcs érését. Addig persze eszegethetünk a mi kis ki nem fogyó befőttünkből.

Az újonnan érő friss gyümölcsöket ugyanúgy az üvegbe tesszük, majd ha kell, újra mézet és szeszt öntünk rá, hogy ezt is ellepje.

 

Miért nem fogy ki?

A gyümölcsök eltevése ugyanúgy folyamatos lehet, mint a fogyasztása. A befőttünk ha fogyóban van, akkor csak pótoljuk friss gyümölccsel, hisz a lé már adott, és így csak egyre finomabb lesz! 

A gyümölcsöket érésük szerint is rétegezhetjük.

Az eper az első, aztán jöhet a meggy, a cseresznye, ribizli, áfonya… végül a szilva.

 

Egy kis turpisság!

Ízesítéshez tehetünk bele levendulát, egész fahéjat, vagy egy fél citrom levét is.

Ezt a szeszben és mézben áztatott gyümölcsöt felhasználhatjuk koktélokhoz, desszertekhez, süteménybe, vagy így tálalhatjuk a vendégeknek.

 

Mindenkinél nagy sikere lesz!

 

Küldd el az ismerősödnek, ha tetszett!

 

Hazai Piac - Válaszd a Hazait!

A Hazai Piac által Önhöz eljuttatott termékekkel nem csak minőségi és egészséges élelmiszerekhez juthat, hanem magyar emberek, gazdák, termelők és feldolgozók megélhetését is segíti!

A Sütés Jó Móka!

Ha már sütünk, süssünk közösen!


A sütés jó és hasznos elfoglaltság, akár saját tudásunk bővítésére, vagy a tapasztalatok átadására.

A gyerekek is a példa alapján tanulnak, ezért érdemes megtanítani nekik, hogy nem kell kétségbe esni akkor sem, ha elmarad a hétvégi nagybevásárlás.

Az otthon fellelhető alapanyagokból számtalan finom étel készíthető.

Kezdhetjük az alapokkal.

A liszt, szinte minden háztartásban fellelhető, a polcon, vagy a kamrában, így egy igazi finom friss házi kenyér elkészítése bármely családnál jelenthet közös programot.

Aki pedig evett már, a sütőből frissen kivett meleg kenyérből, az tudja, hogy mi is ennek a varázsa.

 

Hagyományos házikenyér

 

Hozzávalók:

1 kg BL 80 kenyérliszt,

5 dkg élesztő,

1 evőkanál parajdi só,

kb. 5 dl víz,

1 evőkanál kefir.


  1. Az élesztőt egy csészében elmorzsoljuk, 1 mokkacukrot teszünk bele, ráöntünk 1 dl langyos vizet, és felfuttatjuk (kb. 15 perc).
  2. A sót 4 dl langyos vízben feloldjuk, a lisztet megszitáljuk (ha hideg helyen volt várjunk, hogy átmelegedjen).
  3. Megfelelő edénybe tesszük a megszitált, felmelegített lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd a langyos sós vízzel a tésztát összeállítjuk és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz (tésztakeverő gépet is lehet használni).
  4. Amikor kész a tészta megformázzuk, jól meglisztezzük, jól meglisztezett konyharuhába tesszük, betakarjuk, meleg helyen kb. 1-2 órát hagyjuk kelni. Amikor megkelt a tészta jól átdagasztjuk, megformázzuk (ilyenkor a tészta feleakkorára visszaesik, de ez nem baj, mert a sütés folyamán ismét megnövekszik).
  5. A megformázott kenyeret erősen meglisztezett sütőlapra vagy tepsibe tesszük, éles késsel a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól megkenjük, forró sütőbe tesszük (220-240°C).
  6. Kb. 45 percig sütjük. 20 percig nem nyitjuk ki a sütőajtót, 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, majd a megsült kenyeret kivesszük, konyharuhába csavarjuk és fa alátétre tesszük hűlni. 1 óra múlva fogyaszthatjuk.

 

Akinek nincs otthon élesztője, csak lisztje, annak is tudunk ötletet adni.

 

Kovásztalan kenyér, avagy lepény

 


 

 

Te már készítettél ilyet?

Sokan feledkeznek meg a kovásztalan kenyérről, pedig igazán ősi étkünk.

Napjainkban első sorban candida diétán élők fogyasztanak pászkát, mivel élesztő hozzáadása nélkül készül.

Régen, több ezer évvel ezelőtt, amikor az élesztő jelenlegi fajtája még ismert sem volt, a mindennapi kenyeret a kovásztalan kenyér, vagy lepény jelenthette.

A recept:

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt

15 dkg BL 80 fehér liszt

0,4 g parajdi só

2-3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj

1,6 dl víz

 

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverjük. Majd tésztát gyúrunk belőlük. Az a jó, ha a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni, mint a kekszek alaptésztájával.
  2. Deszkára kinyújtjuk. Kovásztalan kenyérhez kb. ujjnyi vastagságúra, lepényhez pedig egész vékonyra.
  3. Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük, és ropogósra sütjük.
  4. A vékonyabb lepényt akár nagyobb serpenyőben is kisüthetjük.
  5. Ugyanúgy fogyasztható, mint a kenyérszeletek, vagy a pirítós kenyér. Finomabbá tehetjük, ha fokhagymával bedörzsöljük. Kenhetünk rá pástétomot, vagy megkenhetik vajjal, márthatjuk tökmagolajba és az olvasztott sajthoz is jól passzol. Ehetünk hozzá salátát, vagy lekvárral megkenve is nagyon finom.

 

És ha van otthon egy kis sajt és tönkölyliszt?

 

Süssünk tönkölyös pogácsát!

 

 

Hozzávalók:

25 dkg tönköly fehérliszt

15 dkg vaj

2 dkg élesztő

10 dkg reszelt sajt

1 pohár tejföl

1 tojás

parajdi só

 

Elkészítés:

  1. A lisztet, a vajat, az élesztőt, a tojást és a sót összedolgozzuk a reszelt sajttal és tejföllel.
  2. Kb 15 percig hűvös helyen pihentetjük, kinyújtjuk, szaggatjuk.
  3. Tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük. Forró sütőbe világosra sütjük.
  4. Akinek van, az medvehagymával is bolondíthatja! Mi ezt tettük, hisz mi már tavasszal gyűjtöttünk télire! :) (medvehagymáról itt olvashatsz)


Ez csak néhány ötlet, de engedjük szabadon fantáziánkat, hisz bármit is sütöttünk vagy főztünk közösen, annak biztosan nagy sikere lesz, mert együtt csináltuk!

 

Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

 

 

 

 

 

Készítette a www.hazaipiac.hu

 

Hazai Piac - Válaszd a Hazait!

A Hazai Piac által Önhöz eljuttatott termékekkel nem csak minőségi és egészséges élelmiszerekhez juthat, hanem magyar emberek, gazdák, termelők és feldolgozók megélhetését is segíti!

 

YWRlZm