Annak érdekében, hogy megkönnyítsük látogatóinknak a webáruház használatát, oldalunk cookie-kat használ. Weboldalunk böngészésével Ön beleegyezik, hogy számítógépén / mobil eszközén cookie-kat tároljunk. A cookie-khoz tartozó beállításokat a böngészőben lehet módosítani.

Kapcsolat

Hazai Piac
8451 Ajka
Telefonszám: +36 30 55 00 55 9
info(a)hazaipiac.hu
Rendelési információs email:
rendeles(kukac)hazaipiac.hu

» Tudástár
Természetes betegségmegelőzők

A hirtelen jött hideg sokaknál okozhat légúti megbetegedéseket.


Ha eddig még nem tettük, töltsük fel házipatikánkat!

 


gyógyi2

A természet számos őszi-téli bajunkra kínál gyógynövényt, csak tudnunk kell, mikor, melyiket vegyük elő. Ősszel és télen leggyakrabban a köhögés, a nátha, a torokfájás keseríti meg életünket. Ezért most tekintsük át, melyek azok a gyógynövények, amelyeket közvetlenül vagy készítmények formájában érdemes otthon tartani és szükség esetén használni!

Apróbojtorján: cseranyagtartalmú drog, krónikus hurutok, influenza esetén hasznos.

Bíbor kasvirág: immunerősítő, alkalmas betegségek megelőzésére vagy már fennálló betegség lefolyásának gyorsítására.

Borostyán: kizárólag készítmények formájában használjuk! Serkenti a hörgők perisztaltikáját, segíti a lerakódott váladék feloldását és kiürülését a szervezetből.

Csipkebogyó: kiváló C-vitaminforrás (teáját áztatással készítjük, nem forrázással), lázas betegségek esetén fogyasszunk sokat.

Édesgyökér: a nyálkakiválasztást serkenti, támogatja a hörgők működését. Cukorbetegnek tilos az alkalmazása!

Fekete bodza: lázas-meghűléses betegségek idején fogyasztjuk, keverhetjük hársfával, remek izzasztó hatású tea készül belőlük. Mézzel édesítsük.

Fűzfa: cseranyagtartalmú drog, láz- és fájdalomcsillapító hatású.

Homoktövis: C-vitaminforrás, fogyasztható nyersen (fagyasztva jól tárolható), lekvár, szörp, tea formájában.

Ibolya: nyálkatartalmú drog, szirmait mézben tartósíthatjuk, köhögés ellen hatásos.

Izlandi zuzmó: nyálkatartalmú drog, védi a gyulladt, kiszáradt nyálkahártyát, véd a felülfertőződéstől.

Kakukkfű: gyulladáscsökkentő, köptető, légúttisztító, antibakteriális hatású. Tejben vagy fehérborban főzzük meg teának, ugyanis a víz nem oldja ki az illóolajait. Mézzel ízesítve fogyasszuk.

Kamilla: gyulladáscsökkentő, nyálkatartalmú drog. Pollen-és fészekallergiások ne használják.

Kankalin: szaponintartalmú drog, serkenti a hörgők perisztaltikáját.

Lándzsás útifű: nyálkatartalmú drog, védi a fokozottan érzékeny, gyulladt nyálkahártyákat.

Legyezőfű: szalicilsavszármazékot tartalmaz, ezért jó lázcsillapító.

Libapimpó: cseranyagot tartalmazó drog, védi a gyulladt nyálkahártyákat.

Martilapu: nyálkaanyagokat tartalmaz, a gyulladt nyálkahártyákat védi a felülfertőződéstől, kiszáradástól.

Orvosi ziliz: nyálkaanyagtartalmú drog, véd a kiszáradástól, felülfertőződéstől, kiszáradástól.

Ökörfarkkóró: görcsoldó, simaizomlazító, oldja a lerakódásokat, véd a felülfertőzéstől.

Pemetefű: görcsoldó, oldja a lerakódásokat, tisztítja a légutakat.

Tüdőfű: serkenti a nyálkakiválasztást, segíti a hörgők perisztaltikus mozgását.

tea2

Légúti panaszok esetén mindenképpen használjunk mézet a teák ízesítésére, de önállóan is fogyaszthatjuk. A méz természetes antibiotikum, antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő, magas vitamin-és ásványianyagtartalmú élelmiszer, nyugtató hatással is bír.

Köhögés esetén bátran fogyasszunk gyógycukorkákat (cukorbetegek ne tegyék!), hatásos a gyömbéres, bodzás, csipkebogyós, zsályás, pemetefüves, mézes, mentolos, eukaliptuszos.

Segítségül hívhatjuk az illóolajokat is párologtatásra, inhalálásra, borogatásra, vagy fürdőnek (ilyenkor ne közvetlenül a vízbe cseppentsük, mert nem oldódik fel, hanem oldjuk kevés tejben, tejszínben vagy mézben és úgy öntsük a fürdővízhez).

Az illóolajok nemcsak a lakás levegőjét fertőtlenítik, hanem a légzést is könnyítik. Hasznos lehet a kakukkfű, borsmenta, eukaliptusz, levendula, ánizs, citromos eukaliptusz, erdei fenyő, zsálya, citromfű.

Fontos: 9 év alatti gyermekek közelében tilos a borsmenta és az eukaliptusz olajok bármilyen formában történő alkalmazása, mert erős hatásuk miatt a gyerekeknél légzésbénulást okozhatnak!

Sok szezonális gyümölcs, zöldség fogyasztásával, friss levegőn való mozgással, gyógyteák és zöldtea naponkénti iszogatásával, megfelelő minőségű és mennyiségű alvással, jó eséllyel védhetünk ki betegségeket, ezért próbáljunk meg minél többet tenni egészségünkért!

Jó egészséget mindannyiunknak!

forrás: http://www.sokszinuvidek.hu/eletmod/4344


Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Ajánlott cikkeink:

 

A Szalagos Fánk Titka

A Sütés Jó Móka - Süssünk együtt kenyeret

Magvas Mézes Sült Alma - Gyors és egészséges finomság

 

 

 

Ne fogyókúrázz!

Ne fogyókúrázz!

Szeretnéd elérni az ideális súlyodat? Táplálkozz egészségesen!

Olvass tovább és gazdagodhatsz pár hasznos tippel!

Amennyiben megválogatod, hogy mit eszel, valamint csökkented az elfogyasztott élelmiszer mennyiségét, hamarosan te is meg fogsz lepődni az eredményen.

Nem kell gyötörnöd magad. Meglátod, sokkal finomabb dolgokat ehetsz, ugyanannyi pénz elég lesz a napi étkezésre.

Így kezd el:

1, Írd le, egy napi élelmiszer fogyasztásodat. Pontosan, mindent! Étel, ital, gyümölcs, süti….. Pl. Tea, kávé cukorral, gyorséttermi szendvics, energiaital stb… Nem sokallod? Ha van rá lehetőséged, add össze, mennyit költöttél a napi étkezésre.

2, Nézd meg, hogy étkezéseden mi az, amin tudnál változtatni. Az apró dolgok is számítanak. Hagyd el a cukrot kávédban, teádban. A gyümölcstea, vagy borsmenta tea cukor nélkül is nagyon finom. Először biztosan furcsa lesz, de egyszer csak elkezded érezni az ízeket.

-          Tipp: Este meleg vízben (nem forró) áztasd ki a gyümölcsteádat. Ha az valódi gyümölcsből van, akkor reggelre kioldódnak az ízek és vitaminok. tölts meg vele egy nagyobb üveget, és egész nap iszogathatod, az egészséges finomságot.

3, Nézd meg az elfogyasztott italok tartalmát. Amennyiben cukrot, tartósítószert, adalékanyagokat tartalmaz, cseréld le őket. Igyál helyette natúr gyümölcslevet, (például ilyet) mely nemcsak a szomjat oltja, hanem az éhségérzetet is csökkenti. A tiszta víz fogyasztása is nélkülözhetetlen, hiszen naponta kb. 2 liter folyadék elfogyasztása szükséges.

4, Nincs időd, dolgozol, ezért napközben gyorsan beugrasz valahova enni? Ne tedd! Reggel 10 perc alatt elkészítheted magadnak a friss ételt. Pl.: Sajtos- zöldséges szendvics, zöldség- vagy gyümölcssaláta, vagy igazi húsból készült sonkaszeletes szendvics stb....

5, Nassolnál? Ne a cukros sütiket keresd! Vigyél magaddal nem cukrozott aszalványokat (aszalványok itt). Ha éhes vagy, ezzel csillapíthatod éhséged. A csoki is lehet egészséges, de nem mindegyik! Keresd az étcsokoládét, minél magasabb kakaó tartalommal, de ha nem vagy csokifüggő, választhatsz mandulát, diót, vagy egyéb hazai csemegét, melyekkel hasznos olajokkal ajándékozod meg szervezeted.

6, Az ember, társas lény. Mindenkinek kell valahova tartozni.  Amennyiben van családod, barátaid, fordíts rájuk figyelmet. Lehetőség szerint naponta üljetek le egy asztalhoz („jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek”) és együtt fogyasszátok el az általatok készített ételt.

7, Ne mond, hogy nincs időd főzni. Vannak ételek, melyet hamarabb el lehet készíteni, mint ahogy a pizza futár kiér hozzád és közben még a családtagodat is bevonhatod a munkába, beszélgethettek! Az együtt eltöltött idő örök élmény marad!

15 perc alatt elkészíthető ételek: pl. Spenótos durum tészta sajttal, paradicsommal. Túrós csusza, Sütőtök krémleves, medvehagyma leves, paradicsomkrém leves, párolt zöldségek  stb….

8, Naponta ötször egyél. Az evés ne zabálásról szóljon. Élvezd az ízeket. Igyál több folyadékot.

9, Ne egyél össze- vissza mindent, ami eléd kerül. Érdemes nagyszüleink példáját követni. Elárulunk egy érdekességet. Vannak, akik még emlékeznek rá. Szüleink, nagyszüleink nem nevezték el semmiféle diétának, mégis megvolt minden napra a megfelelő étek. Egyik nap főzelék, másik nap tészta, aztán gyümölcsös étel, pénteken húst nem ettek (kicsit böjtöltek, vagyis nem ettek a jóllakottságig), hétvégén került csak hús az asztalra. Reggel ettek egy kis gyümölcsöt, vagy ittak egy pohár tejet. Természetesen este azt ették, ami ebédről megmaradt. Semmi nem veszett kárba. Közben persze dolgoztak a földeken.

10, A kulturált szeszfogyasztás nem egészségtelen. Egy pohár finom bor, étkezés után bátran elfogyasztható. A bor önmagában is egészséges, de tudtad, hogy gyógyfüves borok is léteznek?

11, Amennyiben te szeretsz sütni, főzni, íme, néhány jó tanács:

-          A húst finoman fűszerezve, pácolva natúr módon, kevés olajon párolva elkészíthetjük.

-          Zöldségeket nem kell agyonfőzni, finomabb párolva.

-          Főzeléket sűríteni önmagával is lehet. Kis mennyiséget kivéve belőle pürésítjük és hozzáadjuk.

-          A tojás fogyasztása után sokáig nem leszünk éhesek.

-          Keress cukormentes, vagy minimális édesítésű sütemény recepteket.

-          Készíts friss zöldségekből salátákat, melyeket ízesíthetsz olajokkal, pirított magvakkal.

12, Dicsérd meg magad akár naponta, ha sikerült fogyni, ha jó a közérzeted, ha kedves vagy másokhoz, vagy mások kedvességét tudod fogadni és viszonozni.

13, Eltelt egy hónap? Most újra írd le, hogy mit eszel és, hogy mennyit költöttél rá. Kevesebbet, mint korábban? Vegyél egy új ruhát a megtakarított pénzből!

Néhány jó tanács a végére:

1, Ne legyél türelmetlen, hiszen a hírtelen fogyás nem tartós.

2, Ne nézd naponta a mérleget. Elég hetente egyszer (pl. reggel) ráállni.

3, Higgy önmagadban.

4, Mosolyogj, ha megdicsérnek.

5, Mozogj egy kicsit többet.

6, Keresd meg a hozzád legközelebb álló helyi termelőt, hazai termékeket forgalmazó kisboltot. Hetente elbiciklizhetsz hozzá.

7, Egyél több zöldséget, gyümölcsöt, de soha ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha megkívántál valamit és megkóstoltad.

8, Tudd, eredményt csak úgy érsz el, ha a vágyad a jó alakodhoz, jó közérzetedhez nagyobb, mint a vágy a mértéktelen ételfogyasztáshoz.

9, Olvass a természet ajándékairól, vagy kérd a szakember segítségét. Kirándulj a természetben.  Lépten-nyomon találkozhatsz fűszernövényekkel, gyógynövényekkel. Ne fizess érte, ha ingyen is hozzájuthatsz. Pl. medvehagyma, gombák, bodzavirág, ciromfű, kakukkfű, csipkebogyó, kökény, akácvirág, hársvirág stb….  Azt gondolod, hogy a gyermekláncfű vagy pongyola pitypang és a csalán gyomnövény? Tévedsz. Ehető. Pl. A fiatal csalánlevélből nemcsak tea készíthető, hanem csalános burgonya (petrezselymes helyett) is.

10, Az egészség megőrzése olcsóbb és kellemesebb, mint a betegség gyógyítása.

Amennyiben volt időd mindezt végigolvasni, biztosak vagyunk benne, hogy lesz időd és akaratod magaddal is törődni. Mert ki szeressen téged jobban, mint te magad. J

Jó egészséget, jó közérzetet, elégedettséget kíván a Hazai Piac.hu, mert ne feledd, ép testben ép lélek.


Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Ajánlott cikkeink:

 

A Szalagos Fánk Titka

A Sütés Jó Móka - Süssünk együtt kenyeret

Magvas Mézes Sült Alma - Gyors és egészséges finomság

 

 

 

A legjobb magyar C-vitamin források!


Télen mindig előkerül a C-vitamin kérdése, amelyet ilyenkor is be lehet vinni természetes úton, hazai forrásokból.


Ehhez nem szükséges az éretlen és kezelt citrom vagy narancs. Nem gondolná az ember, de még a kelkáposztában is közel háromszor annyi C-vitamin van, mint a citromban vagy a narancsban!

Olvasd tovább cikkünket és megtudhatod, hogy mennyivel jobb hazai alternatívák léteznek!

middle

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Magyarországon a déli gyümölcsöknél 100-szor magasabb C-vitamin tartalmú természetes vitaminforrás is van!


Vegyük sorra ezeket a lehetőségeket!


Az OÉTI napi 90 mg C-vitamint ajánl melyet lehetőleg szerint természetes forrásból vigyünk be.

Ez persze épp csak a szükséges. Egy kimerült szervezet ennél sokkal többet igényel, így nyugodtan támogassuk magunkat akár 1000 mg C-vitaminnal.


A következő táblázat a különböző zöldségek és gyümölcsök 100g-ra levetített C-vitamin tartalmát mutatja milligramban.

100g-ban

mg C-vitamin

homoktövis

800–5000

csipkebogyó

400

fekete ribizli

181

petrezselyem

160

kelkáposzta

130

brokkoli

110

karalábé

62

szamóca

59

vörös káposzta

57

citrom

53 Nem is sok.

narancs

50 Ugye?

piros ribizli

41

karfiol

48

bodzabogyó

36

egres

27

savanyú káposzta

27

(forrás: oéti, USDA, Wikipedia)


Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Bagi Attila táplálkozásterapeutának más ötlete is van a természetes forrásból származó téli C-vitamin-bevitelre:


"A csipkebogyó elég közismert C-vitamin-forrás, de sokan megfeledkeznek arról, hogy lekvárnak megfőzve vagy leforrázva ez a hatás nem érvényesül.”

 

A legjobb ha szárítjuk és a megtört gyümölcshúst langyos vízben hosszan áztatjuk.

Ezután akár el is lehet fogyasztani, de vigyázzunk a szöszökkel.

Kiválóan alkalmas erre a szárított csipkebogyó hús (LINK) de fogyasztható csipkebogyó gyümölcslé is (LINK).



Szintén magas C-vitamin-tartalmú a savanyú káposzta


Érdemes otthon házilag savanyú káposztát készíteni.

Pár forintból megvan és legalább tudjuk, hogy mit eszünk. Nem lesz agyontartósítva vagy hőkezelve.

Itt megtalálod, hogyan kell csinálni: (LINK)


Több cikkben is foglalkoztak már a homoktövissel, utalva rá mint szupergyümölcs, vagy a magyar vitaminbomba.

 

Magas beltartalmi értéke jótékony hatással párosul.

Most vizsgáljuk meg legfőbb erényét, a magas C-vitamin tartalmát, melyet természetes formában nyújtja számunkra.

A homoktövist (ahogy azt a fenti táblázat is mutatja) rendkívül magas C-vitamin-tartalmú. Fogyasszuk bátran a vitaminszintünk feltöltéséhez. C-vitamin-tartalma még feldolgozva is kiemelkedik többi gyümölcsünk közül.

A Hazai Piac is hozzájárul a vitaminpótláshoz, a kíméletes eljárással készült, prémium homoktövis levekkel (LINK).

Napi egy pohár a homoktövislével segíthetjük vitaminszükségleteink kielégítését.


Kiváló lehetőséget jelenthetnek még a házilag csíráztatott friss magvak.


Talán hihetetlennek tűnik, de a csírákban a vitamintartalom akár ezerszeres is lehet a kifejlett növényhez képest.

Nem ördöngösség a csíráztatás, mindenképpen érdemes beiktatni a mindennapjainkba.
Nem csak, hogy finom és egészséges, de öröm nézni, ahogy a kis magvacskák életre kelnek.
Hazánkban bio minősítéssel is állítanak elő csíramagokat. (LINK)


A pápai Egészség Pont vezetője, Illés-Szathmári Mária szerint:


„ilyenkor nem "mű" paradicsomot, paprikát és uborkát kell fogyasztani, hanem friss, tápanyagban gazdag csírákat!”


Az egészségünk és vitalitásunk megőrzésén kívül más előnye is van a hazai alternatíváknak.


  • A hazai termékekkel többet teszünk a környezetünkért, és magunkért mint gondolnánk!

  • Környezetet megóvjuk a felesleges, sokszor több ezer kilométeres szállítás környezetszennyező hatásától.

  • A hazai termékeknél nem kell trükközni vegyszerekkel, hogy kibírják a hosszú utat, így egészségesebb termékekhez juthatunk.

  • Eközben a hazai gazdaságot, és a magyar termelőket is segítjük.


Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Ajánlott cikkeink:

 

A Szalagos Fánk Titka

A Sütés Jó Móka - Süssünk együtt kenyeret

Magvas Mézes Sült Alma - Gyors és egészséges finomság

 

 

 

Vegyszer mentes különlegességek!

Különleges biozöldségek, gyümölcsök és gyógynövények!

Mi már kóstoltuk!

 

Barna Ákos egy szimpatikus fiatalember, akinek különleges és ízletes paradicsomait kóstoltuk.



Gondoltuk megosztjuk veletek levelét, melyet itt idézünk:

 

Bollók Ferenccel, 48 éves őstermelővel együtt, úgy termesztjük a növényeket, mint ahogy szüleinktől, nagyszüleinktől láttuk, magyarul műtrágya- és vegyszerek, rovarirtók használata nélkül, úgy, ahogy annak lennie kell!

 

Bollók úrnak egész szépen kiterjedt profilja van, a fő ágazatokat emelném ki:


1, Gyógynövény- és zöldségtermesztés Balatonfűzfőn, üvegházban/szabadföldön:

  • Több, mint 40 fajta paradicsom, uborka, padlizsán, chilipaprika, stb.

  • Levendula, bazsalikom, tárkony, lestyán, izsóp, koriander, fehér üröm, stb.

2, Gyümölcstermesztés Balatonkenesén, ősi családi birtokon

  • Különféle barackok, cseresznye, mandula, szilva, körte, alma, stb.

  • Többféle gyümölcsfa, egyes tájfajták árusítása, megrendelésre oltás (pl. mésztűrő vadmandula alanyra őszibarack)

3, "Flóra" virágbolt Balatonkenesén

  • Elhelyezkedés közvetlen a főút mellett: http://goo.gl/maps/dvitW

  • Széles kínálat különféle cserepes- és vágott növényekből, balkonnövények árusítása

  • Szezonális terményárusítás

4, Termelő iskola vezetése Küngösön

  • A Szent Kinga Szociális Termelőszövetkezet oktatója (1,5-2 ha szűzföld)

  • Főbb termények: Cékla, sárgarépa, paradicsom, paprika, stb.

5, Kertépítés- és gondozás a Balaton-Felvidéken

  • 20 éves hírnév



Most aktuális terményeink:

- Hagyományos tájfajta paradicsomok, pl. Ökörszív

- Befőzőparadicsomok pl. San Marzano

- Koktélparadicsomok pl. Sárga körteparadicsom

- Zuccherino datolyaparadicsom

- Az előbbieken kívül 34 féle paradicsom a Föld 30 országából (amiket a Képtábla.png mutat)

- Fehér szilva (befőzni kiváló, feleannyi főzés elég neki, és a héja magától szétfő)

- Körték

- Almák

- Cékla

- Gumós zeller

- Fűszernövények

- Stevia (viszonteladók vagyunk)

illetve akciósan

- Levendula 380 Ft/tő helyett 2000 Ft/6 tő (333Ft/tő). Erős, másodéves növény, teljesen időjárásálló.


Terveink:

  • Tovább folytatni vegyszermentes gazdálkodásunkat

  • Közösségeknek, baráti- vagy vásárlóköröknek nagy mennyiségű terményt (pl. befőzéshez) beszállítani

  • Helyi piacokon résztvenni

  • Termelésünket centralizálni, állattartást bevezetni, permakultúrás tangazdaságot létrehozni.

  • Ősszel/Télen saját magfogásból továbbadni a fajtáinkat

  • Jövő tavasszal ismét palántákat ültetni és árulni, kicsivel nagyobb fajtaválasztékban.

 

 

Ha valamelyik termék érdekli, írjon nyugodtan!


anrabsoka@freemail.hu

0630 93-95-0-95

- Barna Ákos -

U.I.: Előreláthatólag Aug. 17.-én (Szombaton) fel fogunk utazni Budapestre. Ha valaki onnan szeretne megrendelést leadni, és szervez egy átvevőhelyet, akkor szívesen "házhoz megyünk" kellő volumenű megrendelés esetén. Örülnék, ha ezt a lehetőséget megosztaná az ismerősei között is.


 

Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

 

 

 

Medvehagymaszezon

Medvehagymát szedtünk a hétvégén.


Mint minden évben most is összejöttünk a barátokkal és elmentünk az erdőbe medvehagymát szedni. Szép napsütéses idő volt. Az edőben, távol a város zajától idilli kép tárult elénk. Csörgedező patak, vadak lábnyomai és olyan sok medvehagyma, mintha a természet szőnyeget tett volna elénk. A csendet csak a madárkák hangja törte meg, kellemes zenét szolgáltatva nekünk, míg szedtük kosárkáinkba a tavaszi természet friss vitamindús ajándékát.

 

Erre a hétre megvan a program.

"Hagymát eszünk hagymával"

A friss medvehagymához sonkát sütöttünk és együtt a családdal, barátokkal jóízűen megvacsoráztunk. Hozzá házi készítésű sört ittunk.

Gondoltunk azokra is, akik nem tudtak velünk jönni medvehagymát szedni. Nekik vittünk ajándékba belőle.

A termés egy részét lefagyasztottuk, a többiből frissen készítünk ételeket.

 

Ma medvehagymás pogácsát sütöttünk.

A pogácsa receptjét itt leírjuk:

Medvehagyma pogácsa

Hozzávalók:

Tönköly liszt: 30 dkg

BL 55-ös liszt: 60 dkg

Teljes kiörlésű liszt: 10 dkg

10 dkg vaj

3 evőkanál tejföl,

1 kanál só,

élesztő, egy csöpp cukor és kb. 2 dl tej

egy maroknyi medvehagyma

Szabó féle lisztet használok és házi tejet.

A liszteket és a sót összekeverem, a vajat elmorzsolom benne. A langyos cukros tejbe beleteszem az élesztőt és várok, míg felfut. Ekkor a liszthez öntöm és összedolgozom. Annyi tejet használjunk, hogy kellemesen gyúrható tésztánk legyen. Miután megkelt (kb.fél óra) kisodrom és pogácsaszaggatóval kiszaggatva tepsibe teszem. 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.

Aki szereti, reszelt sajtot is tehet a tetejére.

 

Kellemes időtöltést, jó egészséget és jó étvágyat kívánunk!

 

Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

 

 

 

Gyűjtsünk medvehagymát, amíg lehet!

Ha az időjárás engedi, idén tavasszal is felkerekedhetünk, az év egyik legegészségesebb kirándulására.

Készüljünk kosárkákkal, barátokkal, és gyűjtsünk medvehagymát, amíg lehet!

A medvehagyma gyógyhatásai

 

A medvehagyma, népies nevén poszhagyma, sásihagyma vagy vadfokhagyma, a liliomfélék családjába tartozó évelő gyógy- és fűszernövény, amit ligetekben és erdőkben április-május időszakában gyűjtsünk.

Levelei leginkább a gyöngyvirágéra hasonlítanak. Akik szeretik az újhagymát és a fokhagymát, a medvehagymát is egészen biztosan kedvelni fogják. Nevét a néphit szerint onnan kapta, hogy tavasszal a medvék is előszeretettel falatozzák vérük és bélrendszerük tisztítására. Térségünkben kevésbé népszerű, a nyugat-európai országokban azonban a lehető legváltozatosabb formában hasznosítják. Gyógyászati célokra a növény leveleit és tojás alakú hagymáit egyaránt felhasználják. Illata és enyhén sós íze leginkább a fokhagymára emlékeztet. Mivel éppen a tavasz időszakában vagyunk, vétek lenne a vadfokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásait nem kiaknázni.

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket

Gyógyhatásai

 

- A tavaszi tisztítókúra és méregtelenítés első számú elősegítője

- Vértisztító hatású, bőrproblémák orvoslója

- Jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, kihajtja a bélférgeket

- Magas C-vitamintartalommal rendelkezik, immunrendszererősítő, növeli az étvágyat és a szervezet ellenálló-képességét a különböző betegségekkel szemben

- Hatóanyagainak köszönthetően csökkenti a koleszterinszintet és meggátolja a trombózis kialakulását

- Javítja a memóriát, köhögéscsillapító, véralvadásgátló, de álmatlanság ellen is kitűnő

- Reumatikus bántalmak kezelésére is ajánlott, fogyasztásával megelőzhetők a felső légúti megbetegedések is.

- A medvehagyma illata és enyhén sós íze leginkább a fokhagymára emlékeztet

 

Felhasználási módja

 

Lé formájában:

a kipréselt medvehagyma levét adhatjuk joghurthoz, kefirhez, de teához vagy vízhez keverve egyaránt fogasztható

 

Fűszernövényként:

virágzás előtt leveleit saláták, levesek és szószok készítéséhez használjuk, felaprózva vajas kenyérre is szórhatjuk, de különböző húsok ízesítésére is alkalmas

 

Esszenciaként:

házilag is elkészíthetjük, amennyiben a leveleit apróra vágjuk, egy befőttesüvegbe tesszük, amire 40 fokos alkoholt öntünk, majd két hétig meleg helyen érleljük. Ezt követően leszűrjük, kisebb üvegcsékbe tesszük, majd naponta négyszer 15 cseppet teszünk vízbe vagy teába.

 

Bor formájában:

leveleit apróra vágjuk és fehérborba tesszük, majd felforraljuk, ízlés szerint mézzel ízesítjük. Apránként, naponta három alkalommal kortyolgassuk.

 

Fűszerpasztaként:

tartósítása történhet fagyasztás útján, de összeturmixolva vagy felaprózva (olaj/olívaolaj, medvehagyma, kevés só esetleg parmezánsajt) jól zárható üvegben, akár a következő évig is eláll. Jellegzetesen markáns és sós íze miatt, az ételek készítésekor ne használjunk sót. Köretként burgonyához, tésztafélékhez vagy rizshez is kiváló.

 

Néhány kísérlet igazolta, hogy hatóanyagainak köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket a vérben, ezérterős antioxidáns hatással rendelkezik. Fogyasztása szoptatós kismamáknak ellenjavallt, mivel kellemetlen ízt kölcsönöz az anyatejnek. A kellemes tavaszi időjárást érdemes kihasználni, akár egy medvehagyma-gyűjtő kirándulás céljából is.

Forrás: http://www.szatmar.ro/A_medvehagyma_gyogyhatasai/hirek/30550



Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

Kedvelem a Hazai Piacot Kedvelem / megosztom a cikket


Ajánlott cikkeink:


A Lusta Aszzony fánkja - Te ismered?

A Sütés Jó Móka - Süssünk együtt kenyeret

Magvas Mézes Sült Alma - Gyors és egészséges finomság

 

 

Letölthető tudatos szakácskönyv a Védegylet.hu -tól

Mindenkinek ajánljuk

Vedegylet.hu "A kerttől a konyháig - a tudatos szakács könyve"

Tájfajták, elfeledett őshonos zöldségfajták, vadon termő növények, fair trade alapanyagok – ezekből válogat a Tudatos szakács könyve, melynek receptjeit régi gyümölcsfajták megmentői, termelői piacok rajongói, közösségi kertészkedők, fair trade szakemberek, vásárlói közösségek tagjai és még sokan mások gyűjtötték és írták.

 

A tudatos szakácskönyv itt elérhető:

A kerttől a konyháig - a tudatos szakács könyve

( pdf formátum, megnyitás után görgess lefele, vagy töltsed le )

 

forrás / további infó: http://www.vedegylet.hu/index.php?page=news&news_id=1372

 

 

Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

 

 

Vetési táblázat
FAJVETÉS MÉLYSÉGETÁVOLSÁG A SOROK KÖZÖTTRITKÍTÁS VAGY TELEPÍTÉS TŐTÁVOLSÁGANAPTÁR
Padlizsán 0,5-1 cm-es 40-60 cm 40-60 cm Palántanevelés beltéren: február-április
Fólia takaró alá: március-április
palántanevelés: április-május
Kiültetés: április-május
Betakarítás: július-október
Cukorrépa 2 cm 30 cm 30 cm Vetés szabadba: márciusa és júliusa
Betakarítás: július-november
Cardi 2 cm 30 cm 30 cm palánta telepítés: április-május
Szüret : szeptember-november
Sárgarépa 0,5-1 cm-es 15-25 cm 3-5 cm-típus "Nantes" Fólia takaró alá: február-március
5-8 cm-típus "Flakker" Betakarítás: június-július
Vetés szabadba: március és július (késeinek)
Szüret : június és november között
Fólia takaró alá: október-november végén
Betakarítás: május-június
Zeller 0,5-1 cm-es 40 cm 30-40 cm Palántanevelés beltéren: február-március
Fólia takaró alá: február-március
Kiültetés: április végén-május
Szüret: augusztustól novemberig
Zeller szár 0,5-1 cm-es 30-35 cm 30-35 cm Palántanevelés beltéren: február-március
Kiültetés: : április-május
Betakarítás: augusztus-szeptember
Cikória keserû "cikória" 0,5-1 cm-es 25 cm 10 cm Vetés: április-június
halványítás: november-december
Cikória (Endívia) 0,5-1 cm-es 25-30 cm 10 cm Az ültetés: május-június
Szüret (gyökerek): október-novemberben
Hajtatása: télen
Káposzta nyáron, õsszel és télen 2 cm 50-60 cm 30-50 cm Palántanevelés: februártól júniusig
Kiültetés: április-július
Szüret: jún.-márc.
Tavaszi fejes káposzta 2 cm 40 cm 40 cm Palántanevelés: közép-január- február
Kiültetés: : március-április
Szüret: junius-június
Karfiol 2 cm 60-70 cm 60-70 cm Vetés: március-június
Kiültetés: : június-augusztus
Betakarítás: július-december
Téli karfiol 2 cm 60-70 cm 40-50 cm Enyhe tél/fólia
Az ültetés: május-június
Kiültetés: július-augusztus
Szüret: március-június
Brokkoli 2 cm 60-70 cm 40-50 cm Az ültetés: május-június
Kiültetés: június-augusztus
Szüret: október-május
Kelbimbó 2 cm 50-60 cm 50-60 cm Palántanevelés március-május
Kiültetés: : május-június
Szüret: október-február jövõre
Uborka 3 cm 1 m 0,5-1 m Palántanevelés beltéren: március-április
Ecetes uborka Áttûzdelés: 15 nap után
Ültetés a földbe: április-június
Betakarítás: július-október
Cukkini 2 cm 60-80 cm 60-80 cm Palántanevelés beltéren: április
Ültetés a földbe: április-június
Kiültetés: május-június
Szüret: közép-július-november
Spenót 2 cm 25-40 cm 10-15 cm-es Vetés szabadba: augusztus közepétõl októberig (fajtától függõen)
Szüret: október-április jövõre
Vetés szabadba: : februártól áprilisig
(Fajtától függõen)
Betakarítás: május-június
Édeskömény 0,5-1 cm-es 40-50 cm 10-20 cm Vetés szabadba: : április-augusztus elején
Kiültetés: május-augusztus
Betakarítás: augusztus-október
Futóbab korai 3 cm 4-5 cm-es sor 40-50 cm Vetés szabadba: : április-augusztus közepe
40 cm csokorban Betakarítás: június-október közepe
Futóbab 3 cm 40 cm 70-80 cm Vetés szabadba: : április-július közepéig
Betakarítás: június közepétõl október közepéig
Bokorbab, betakarítás zölden 3 cm 40 cm fészekbe 3-6 szem 40-50 cm Vetés szabadba: : április-július közepéig
A törpe fajták Betakarítás: július-október közepe
Vagy sorba 2-3 cm
Bokorbab, szárazbabnak 3 cm 40 cm 40-50 cm Vetés szabadba: április-június közepén
A törpe fajták Szüret: szeptember-október
70-80 cm
fajták evezés
Áttelelõ saláta 0,5-1 cm-es 30-40 cm 20-30 cm Palántanevelés beltéren: november-január
Kiültetés: január közepe-február végéig
Szüret: március-május
Tavaszi Saláta 0,5-1 cm-es 30-40 cm 20-30 cm Fólia alá: február végén-április közepétõl
Kiültetés: április-május elején
Betakarítás: május-június
Saláta Nyári 0,5-1 cm-es 30-40 cm 20-30 cm Vetés szabadba: április közepén-június közepén
Átültetést (vagy-ritkulás): június-július
Betakarítás: július-szeptember közepéig
Fejes Saláta 0,5-1 cm-es 30-40 cm 20-30 cm Vetés szabadba: július-augusztus közepe
Átültetés (vagy-ritkkítás):augusztus
Szüret: szeptember-október
Téli saláta 0,5-1 cm-es 30-40 cm 20-30 cm Vetés szabadba: augusztus-október
Átültetés (vagy-ritkítás):október
Szüret: március-május
Metélõsaláta 0,5-1 cm-es 20-30 cm 15 cm Vetés szabadba: : március-szeptember
Szüret: április-október
Dinnye 2 cm 75 cm és 1 m 75 cm és 1 m Palántanevelés beltéren: február-április
Kiültetés: április közepe -május (általában a 100. napon)
Betakarítás: június-július
Vetés szabadba: Május
Betakarítás: július-szeptember
Petrezselyem 0,5-1 cm-es 15-20 cm 10-15 cm-es Vetés a szabadba: esetleg február vége, március-május
Betakarítás: május-július közepe
Petrezselyem áttelelõ 0,5-1 cm-es 15-20 cm 10-15 cm-es Vetés szabadba: júliustól szeptemberig
Szüret: szeptember-november
Vöröshagyma 2 cm 15-20 cm 4-5 cm Vetés szabadba: február és május
Betakarítás: június-szeptember
Vöröshagyma áttelelõ zöldnek 2 cm 15-20 cm 5-10 cm-es Vetés szabadba: március április
Dugdosás: október-november, illetve február közepén
Szüret: április-június jövõre
Hagyma zöldnek 2 cm 15-20 cm 5-10 cm-es Dugdosás szabadba: februártól áprilisig
Betakarítás: július-szeptember
Hagyma áttelelõ 2 cm 15-20 cm 5-10 cm-es Enyhe tél esetén
Tavaszi Vetés szabadba: közép augusztus -szeptember
Szüret: április-május jövõre
Sóska 0,5-1 cm-es 20-25 cm 15 cm Vetés szabadba: márciusa és júliusa
Betakarítás: június és november között
(Termelés több éven át)
Paszternák 0,5-1 cm-es 30 cm 20 cm Vetés szabadba: : közép-február-június
Betakarítás: május-szeptember
Nyári póréhagyma 0,5-1 cm-es 30 cm 8-10 cm Vetés hidegfólia alá: február-március
Kiültetés: Május
Betakarítás: július-szeptember
Póré õszi és áttelelõi 0,5-1 cm-es 30 cm 10-15 cm-es Palántanevelés március-május
Kiültetés: május-július
Szüret: október-április jövõre
Spenót, mángold 0,5-1 cm-es 40 cm 30-40 cm Vetés szabadba: április-június
(És július ban vágható a mángold)
Betakarítás: július-november
Borsó korai kifejtõ 3 cm 30-40 cm Fészkesen 5 szem20 cm Vetés szabadba: közép-február-április
A törpe fajták A törpe fajták Betakarítás: június-július
50-60 cm 2-3 cm
fajták evezés Nagy fajták: 2-4 cm
Borsó korai, velõ vagy kifejtõ 3 cm 30-40 cm Fészkesen 5 szem20 cm Vetés szabadba: : február közepe-március,
A törpe fajták A törpe fajták Betakarítás: június - július
50-60 cm 2-3 cm
fajták evezés Nagy fajták: 2-4 cm
Borsó kései, velõ vagy kifejtõ 3 cm 30-40 cm Fészkesen 5 szem20 cm Vetés szabadba: : július második felében
A törpe fajták A törpe fajták Szüret: október
50-60 cm 2-3 cm Ültetés: október közepe-november
fajták evezés Nagy fajták: 2-4 cm Szüret: április-május
Burgonya 80-100 cm 55-80 cm-es 30-40 cm-es Ültetés : a fagyok vége után, márciusban, vagy április végén, május elején
Tök, cukkini 2 cm 2 m cukkini, spárga: 1 m Vetés szabadba: április-május
Sütõ: 2 m Szüret: szeptember-november
Retek hónapos korai 0,5-1 cm-es A Fly 2-3 cm Vetés hidegfólia alá: február közepe-március
A kerek retek Szüret: március-április
1,5-3 cm-es Vetés szabadba: március közepe -szeptember
hosszú retek Szüret: -április közepe-november
Retek 1,5-3 cm-es

Forrás: http://gazdabolthatvan.hu/index.php/vetesi-naptar

Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

 

 

Legyél fitt télen is! Segít a homoktövis!

Legyél fitt télen is! Segít a homoktövis!



A homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. A népgyógyászati tapasztalat és a publikációk alapján ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat.

100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz, mintegy tízszeresét a narancsénak. Ezzel a magas C-vitamin-tartalommal a homoktövis ideális "téli gyógyszer" a meghűléses betegségek megelőzésére. Értékét növelik a benne lévő béta-karotin, az E- és F-vitaminok.

Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint a magas kalcium, magnézium és cinktartalom kedvező élettani hatását emelik ki. Kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását.

A téli hidegben is gondolunk rád! Ezért 3 literes homoktövis levünket most igazán kedvező áron kínáljuk!



Próbáld ki! Igazi vitamin-bomba!

Itt találod homoktövislevünket! Klikk ide!

 

Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

 

 

Teszt: mekkora az esély, hogy magyar termékért fizetsz!?

Teszt: mekkora az esély, hogy magyar termékért fizetsz!?



Egy friss felmérés szerint nehéz általánosítani, és arra építeni, hogy biztosan találsz neked tetsző magyar árut egy tetszőleges üzletben.


Milyen arányban vannak jelen a szupermarketekben Magyarországon előállítható termékek? Van-e lehetőségünk magyar árut választani, vagy egyáltalán lehet-e tudni, honnan jött a termék?

A Tudatos Vásárló nemrégiben elvégzett tesztje leginkább a rendszer zavarosságára mutat rá, holott a válasz stratégai lehet. No, nem a magyar gazdaság védelme miatt, hanem a környezettudatos életmód egyik alapvető feltételeként. Aki egy kicsit is odafigyel arra, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, bizony megnézi, milyen messziről érkezett az üzletbe a megvásárolni kívánt áru. A Tudatos Vásárló munkatársai tizenegy hazai és külföldi élelmiszer-kereskedelmi lánc – Aldi, Auchan, CBA, Coop, Lidl, Match, Penny Market, Real, Spar, Tesco – üzletét keresték fel, hogy áttekintsék, honnan származnak az ott vásárolható áruk. A boltokban 18 termékféle – aszalványok, száraz hüvelyesek, olajos magvak, fokhagyma és rizs – aktuális kínálatát vizsgálták. Két kérdésre keresték a választ, egyrészt a csomagoláson található-e információ arról, a termék honnan származik. Másrészt, milyen arányban származnak Magyarországról ezek a termékek.

Nehézség

  • Igaz ugyan, hogy ha Magyarország van feltüntetve származási helyként, az a jelenlegi jogszabályok alapján nem jelenti biztosan, hogy itt termett a növény (lehet, hogy csak itt dolgozták fel vagy itt csomagolták), de lehetséges.
  • Viszont ha más ország van feltüntetve származási helyként, csekély a valószínűsége, hogy itthon termett. A valóságos helyzet megítélését tovább nehezíti, hogy számos terméken nem tüntetnek fel származási helyet.

A csomagolás

A tapasztalatok vegyesek. Az Aldiban és a Penny Marketben a vizsgált termékek több mint 80%-ánál fel volt tüntetve a terméken származási hely, míg a lista végén szereplő Reálban és a Lidlben ez az arány 40% körül mozog.
Hangsúlyozni kell, hogy az információ hiánya a jelenlegi szabályozás szerint nem számon kérhető a kereskedelem résztvevőin, tehát csak a hozzáállásukon múlik, támogatják-e a fogyasztót a döntéshozatalban, vagy kerülik a segítségnyújtást.

Származási hely

A második vizsgált szempontot, vagyis a származási helyet illetően az első helyen az Interspar és a CBA végzett: itt 13% és 12% volt a hazai termékek aránya.
A sort az Aldi és a Penny Market zárja: egyikben sem találtunk egyetlen Magyarországról származó terméket sem.
A másik nagy csoportba valamelyik európai országból érkező áruk tartoznak. A Penny Marketben a vizsgált termékek 55%-a innen származik. A Tescóban 39%, az Auchanban 37%, a Matchban 34% ez az arány. A Lidlben talált termékek 15%-a európai.
Aki tehát a vizsgált árufélékből hazait kíván vásárolni, az átlagboltokban erre mindössze 6% lehetősége van. A termékeknek 33%-a Európából, 23%-a Európán kívülről érkezik hozzánk. A többiről egyáltalán nem tudjuk, honnan származik, ami szintén nem könnyíti a helyzetünket.

Jelölni vagy nem jelölni?

Az élelmiszerek hatályos jelölési rendelete szerint a jelölésen csak akkor kötelező feltüntetni az eredetet vagy a származási helyet, ha megjelölésének hiánya megtévesztheti a fogyasztót az adott élelmiszer tényleges származása vagy a valódi eredete felől (pl. mexikói pizza, melyet Németországban gyártanak).
Az új jelölési rendelet (fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet), amelyet (egy-két kivételtől eltekintve) 2014. december 13-tól kötelező alkalmazni, részletesebben szabályozza a származási ország és eredet helyének megjelölésével kapcsolatosan feltüntethető információkat.
Továbbra is megmarad azonban az a szabály, hogy egy terméknél a származási ország vagy az eredet helyének megjelölése – néhány kivételtől eltekintve – önkéntes módon történik, és csak akkor válik kötelezővé, ha jelölésének hiánya a fogyasztót megtévesztheti. Ugyanakkor az Európai Bizottság malmai lassan őrölnek, hiszen a 2011-ben elfogadott új szabályozás is csak annyit tartalmaz, hogy a Bizottság 2014. december 13-ig jelentést nyújt be az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak többféle élelmiszercsoport – köztük a feldolgozatlan és az egyetlen összetevőből álló élelmiszerek – származási országának vagy eredetük helyének kötelező megjelöléséről.
Az, hogy a csomagolásról egyértelműen kiderüljön, honnan származik valójában az áru, még távoli jövő, de vélhetően változni fog, ha a forgalmazók és kereskedők felismerik, hogy versenyelőnyt jelenthet az információ közlése, és hogy ezt a növekvő fogyasztói igényt csekély költséggel ki tudják elégíteni.
Addig is: fogyasztóként érdemes olyan gyártótól – vagy közvetlenül a termelőtől – vásárolni, amelyről hiteles háttér-információink vannak.

 

Küldd el az ismerősödnek vagy kedvelj minket, ha tetszett!

 

 

 

 

 

 

Forrás:

http://www .otvenentul .hu/penzugyek/65734

Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Tudatos Vásárlók Egyesületének célja, hogy Magyarországon népszerűsítse és támogassa a környezettudatos vásárlói magatartást, az etikus (környezetileg és társadalmilag felelős) vásárlást és vállalati tevékenységet, a fenntartható fogyasztási és termelési mintákat, az ökoszociális piaci érzékenységet, illetve a vásárlók jogainak és kötelességeinek ismeretét.

Tudatos Vásárlók Egyesülete
www. tve .hu, www. tudatosvasarlo .hu
1027 Budapest, Bem rakpart 30. II./19.
Tel: 225-8136, 225-8137, Fax: 225-8136
e-mail: tve@tve.hu

Létrehozva: www.eshop-gyorsan.hu

ZmFjZ